- Saveti su uvek dobro došli što se tiče fudbal menadžera, a razlog je to jer se igra iz godine u godinu menja i svako od nas nauči ...

Nekoliko trikova koji će vam pomoći tokom vođenja ekipe!


- Saveti su uvek dobro došli što se tiče fudbal menadžera, a razlog je to jer se igra iz godine u godinu menja i svako od nas nauči nešto novo. Iskustvo i razmenjivanje podataka su veoma bitni među nama zaludjenicima, tako da svako ima neki svoj trik koji može svima koristiti. Mi smo za vas izdovjili nekolicinu.



Nikada vam igrači ne odlaze besplatno

- Za igrače do 4 godine ugovora možete staviti opciju za produžetak na još tri, to je ukupno 7. godina i za to vrijeme će igrač 100% prihvatiti ponudu za ugovor.

 Optional Contract Extension by Club

Stranica sa transfer spekulacijama

- Ova opcija vam je važna ukoliko ste propustili da skautirate nekog igrača. Kao što je na slici idete na stranicu određene lige i u transfer glasinama(transfer rumours) nađete igrače, ali liga mora biti selektovana na početku sejva.

Transfer Rumours Tips and Tricks

Izbjeći drugi žuti karton

- Kada vaš igrač dobije žuti karton idite na '' individual team talk''  i recite mu smireno (calm) ili samopouzadno(assertive): I need you to watch your calm down/step to avoid another booking. Igrač u 90% slučajeva neće dobiti drugi žuti karton.

Avoid second yellow card

Izbjegavanje nezadovoljstva kod igrača nakon odbijanja ponude

- Znamo da većina igrača FM ima veliki problem kad odbiju ponudu,a igrač postane nezadovoljan, da bi to spriječili pratite sljedeće korake.

- Kada dobijete ponudu od nekog tima nemojte da je odbijete ili tražite više novca, i
dite do igrači za razmjenu(players to exchange) i tražite im najboljeg igrača, oni će to odbiti, a igrač neće biti nezadovoljan.

Avoid unsettling players when refusing transfer offers

- U datom tekstu smo pokušali da vam damo nekoliko korisnik saveta, sve zavisi od situacije u kakvoj se nalazite pokušajte ovo da primenite, a nadamo se da će vam pomoći.

1 коментар:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.