Jedan od bitnih faktora u postavljanju taktike jeste određivanje uloge svakom igraču. U ovom delu ću opisati uloge centralnih veznih ig...

Uloge igrača na terenu 2. deo


Jedan od bitnih faktora u postavljanju taktike jeste određivanje uloge svakom igraču. U ovom delu ću opisati uloge centralnih veznih igrača, što defanzivnih veznih, što strogo centralnih, tako i ofanzivnih veznih igrača. Biće ukupno 3 dela, u sledećem delu vas očekuju uloge za krilne igrače i najisturenije. Naredni post očekujte uskoro.

Počeću sa ulogama za defanzivne vezne igrače.

Defensive Midfielder - glavna uloga mi je da zaštiti defanzivnu liniju od brzih napada protivnika, ali i da pružaju podršku kreativnim veznim igračima kad god je moguće.
          Ključni posao Defensive Midfielder je da zadrže loptu dok se odbarmbeni i igrači iz napada ne reorganizuju posle pritiska protivnika. Mogu da obavljaju dve dužnosti: Defend gde drži svoju poziciju između odbrane i sredine terena i Support gde će krenuti ka sredini terena i pružati podršku prilikom napada.

Deep Lying Playmaker - kreće se u prostoru između odbrane i sredine terena i inicira napad tako što prosleđuje loptu igračima postavljenim višlje na terenu, igra napred. Iako je primarno kreativan igrač, veoma je koristan i dobar u odbrani.
          Može da obavlja dve dužnosti: Defend - kada obavlja ovu dužnost mnogo je više orijentisan ka odbrani i retko će kretati napred i Support - odnosi loptu napred gde će tražiti nekog slobodnog igrača ili će uputiti šut iz distance.

Ball Winning Midfielder - glavna uloga mu je da zatvori protivnika i da mu oduzme loptu.
          Kakog0d, potrebne su mu i neke tehničke veštine kako bi uspeo da zadrži loptu i uputi je ka igračima sa ofanzivnijim ulogama.
          Može da obavlja dve dužnosti: Defend - pokušaće da oduzme loptu i brzo je prosledi ka kreativnijim igračima dok Support - cilj mu je da oduzme loptu što višlje na terenu i odmah pokrene kontra-napad.

Anchor Man (Sidraš) - glavna uloga mu je da ostaje u prostoru između odbrane i sredine, kako bi presecali napade, oduzimali loptu i pronalazili jednostavna rešenja da loptu proslede njegovim saigračima. Iako je sidraš u odbrani, neće se usuditi da se mnogo udalji od svoje pozicije bilo da pomogne u zatvaranju u odbrani, bilo da pruži podršku saigračima u napadu.

Half Back - njegova uloga je negde između agresivnog štopera i defanzivnog veznog igrača. Sa njim u timu centralni defanzivci će gurati igru ka napred, dok će Half Back biti dublje nego standardni defanzivni vezni. Njegova osnovna dužnost jeste da osvoji loptu odmah čim njegov tim je izgubi.

Regista - agresivnija verzija Deep Lying Playmaker-a, sposoban za sistem igre sa velikim posedom lopte. Dajete mu kompletnu slobodu da diktira tempo i igru iz dubine. Regista nudi dinamične i nepredvidive kreacije iz pozadine napada.

Roaming Playmaker - srce tima, kreće se napred sa loptom, dolazi na čelo napada, ali se vraća i nazad da obavi i defanzivne dužnosti čim tim izgubi loptu. Gotovo se uvek otvara kako bi mu saigrači mogli lako dodati loptu. Mora da poseduje visoke ocene kako za fizičke atribute, tako i za tehničke. Gledaće da pokupi loptu nazad i da je brzo dovede napred, prateći igru i kretanje tima. Često se kreće oko penala tražeći prostor za šut na gol.

Central Midfielder - predstavlja vezu između odbrane i napada. Deluje kroz centar terena. Svestan je svojih tehničkih i taktičkih mogućnosti u pružanju podrške bilo odbrani, bilo napadu.
          Može da obavlja četiri uloge: Defend - ostaje nazad, pokušavajući da spreči stvaranje protivničkih kontra napada i diktira tempo igre oko sredine terena, Support - balansira između odbrambenih i napadačkih dužnosti, ići će napred kada je neophodno, ali većinu vremena će ostati na centru terena. Attack - biće spremniji da krene napred u poslednju trećinu terena. Automatic ovom ulogom će se vaš igrač će se prilagoditi nekoj ulozi (defend, support ili attack) u zavisnosti od vaše takitke. 

Advanced Playmaker - traži rupe u protivničkom veznom redu i odbrani kako bi sebe učinio slobodnim da njegovi saigrači mu dodaju loptu i time stvori šansu za svoj tim. 
          Može da obavlja dve dužnosti: Support ostaje u rupi i pokušava da prosledi loptu igračima u napadu i Attack - ide prema defanzivnoj liniji protivnika iz dubina, kako bi naleteo na centaršut ili ubacio loptu pred gol protivnika.

Box To Box Midfielder - dinamičan igrač koji obavlja odlično i ofanzivne i defanzivne zadatke. U napadu on ,,gura" do napadača, ide na centaršuteve, ali i otvara se za šut sa distance, dok u odbrani postavlja ofanzivnije vezne igrače i štiti defanzivnu liniju. 

Attacking Midfielder - deluje na višim delovima na terenu nego standardni vezzni igrači, pa tako ne može da se ubacuje i vreba iz dubine kao recimo napadački orijentisani centralni vezni igrač. Ova pozicija i uloga zahteva igrača sa odličnim tehničkim i mentalnim karakteristikama. Glavna uloga mu je da stvara šanse, kako sebi, tako i svojim saigračima, pre nego što mu odbrambeni igrači smanje prostor i vreme u kojem može da manevriše.
          Obavlja dve dužnosti: Support - radije ostaje van šesnaesterca i pomaže u odbrani, dok Attack - stvara šanse za napadače, ali i neretko ulazi u šesnaesterac kako bi se i sam našao u šansi.

Trequartista - sličan je Advanced Playmaker-u u tome što traži rupe u protivničkom veznom redu i odbrani, najveća razlika je u tome što gotovo uopšte ne obavlja defanzivne zadatke tima, kada se tim brani, on se kreće okolo i traži prostor za sebe.

Enganche - kreator igre koji učestvuje i u veznom redu i u napadu, deluje odmah iza napadača. On je vrsta playmaker-a koji se drži svoje pozicije kreće se kao pivot, onda samo u jednom trenutku se prikrade iza odbrambenih igrača i dolazi u šansu za gol ili da doda pas koji bi stvorio jako dobru priliku.

Shadow Striker - napadač iz senke koji predstavlja veliku opasnost za protivnički gol, obično bude uparen sa Deep Lying Foward-om agresivno ide napred, tako da dolazi u priliku da postigne gol (još samo treba neko da mu doda loptu), a kada njegov tim nije u posedu, on zatvara odbrambene i vezne igrače.


0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.