Jedan od bitnih faktora u postavljanju taktike jeste određivanje uloge svakom igraču. U ovom delu ću opisati uloge odbrambenih igrača. ...

Uloge igrača na terenu 1. deo



Jedan od bitnih faktora u postavljanju taktike jeste određivanje uloge svakom igraču. U ovom delu ću opisati uloge odbrambenih igrača. Biće ukupno 3 dela po svakoj liniji tima. Naredni post očekujte za uskoro.

Počeću sa ulogom koju možete da zadate golmanu.

Goalkeeper - golman će biti fokusiran na jednostavna i nerizična rešenja, Gledaće kako da jednostavno dostavi loptu do nekog otvorenog igrača što dalje od gola, ili ukoliko nema otvorenih igrača izbacivaće loptu što dalje na protivničku polovinu.

Sweeper Keeper - pored standardnih golmanskih uloga čistiće loptu napred ili u širinu kako bi pokrenuo kontra napad bacanjem lopte prodornom igraču.
          Za ovu ulogu možete odrediti i 3 dužnosti. Defend - odbrambena gde će golman biti oprezniji ali i dalje će inicirati kontra napade; Support - golman će izaći izvan 16 m kako bi odigrao pas za kontra napad i Attack - biće nešto tipa Kengura :). Izlaziće duboko u polje sa loptom u nogama.


Bekovske uloge.

Full Back - Full Back (pravi bek) predstavlja jednog og ključnih igrača u modernom fudbalu. Pored tradicionalnih defanzivnih dužnosti on pokriva veliki deo terena, stalno trči "gore-dole", Ide na krilnu poziciju potpmažući napadačke akcije u poslednjoj trećini terena.
          Za ovu ulogu postoje i 4 dužnosti: Defend - ostaje nazad u defanzivnoj liniji i šalje jednostavne pasove ka krilima ili ka sredini; Support - pružaće podršku sredini terena, omogućavajući dodatnu širinu igre, i pokušaće da ubaci loptu kako bi se stovirle prilike za gol; Attack - sa ovom rolom će povremeno zanemariti odbrambene uloge i posvetiće se napadačkim akcijama vašeg tima i Automatic - ovom ulogom će se vaš igrač će se prilagoditi nekoj ulozi (defend, support ili attack) u zavisnosti od vaše takitke.

Wing Back - Obično koristite ove bekove kada igrate široko bez krila. Wing Back mora ispuniti sve odbrambene i napadačke uloge umesto krila i pravih bekova.
          U napadu moraju biti spremni da trče mnogo i da budu u stanju da upute agresivne i tačne centaršuteve u sredinu, da pomažu pri držanju poseda, dok u odbrani imaju dužnost da zatvaraju protivničke igrače, blokiraju centaršuteve i osvajaju loptu kada je god moguće.
          Ova uloga je takođe dostupna u 4 dužnosti. Defend - ostaju duboko, ali kada su god u mogućnosti uputiće centaršuteve; Support - cilj je da upute oštre lopte iz širene, ali i da upute centaršuteve kada god su u prillici; Attack - cilj bekova je da igraju više kao krila i da idu na čoveka koji ih čuva kako bi ga predriblali ili poslali centaršut i Automatic - ovom ulogom će se vaš igrač će se prilagoditi nekoj ulozi (defend, support ili attack) u zavisnosti od vaše takitke.

Limited Full Back - poznaje svoje vrline i mane i on će se fokusirati konkretno na defanzivne dužnosti, plašeći se da krene napred i ostavi prostor protivniku.

Complete Wing Back - voli da igra u napadu, dok je sposoban da obavlja njegove defanzivne dužnosti. Njegova prirodna sklonost je da utiče na igru u finalnoj trećini.
          Može da obavlja dve dužnosti: Support - gledaće da kombinuje njegov napadački instinkt sa odbrambenim dužnostima kako bi obezbedio balans timu i Attack - gledaće da bude malo više preduzimljiviji na protivničkoj polovini i da tako utiče na igru,

Inverted Wing Back - u defanzivi će funkcionisati kao i pravi bek (Full Back) ili Wing Back, dok u napadu, za razliku od Wing Back-a koji će ponuditi širinu, Inverted Wing Back će pokušati da uđe u sredinu kako bi stvorio prostor za igrače oko njega.
       

Centralni odbrambeni igrači

Central Defender - glavna uloga Central Defender-a jeste da zaustavi protivničke napade i da izbaci loptu iz opasne zone kada je to potrebno.
          Ipak, posebno za agresivnije taktike on mora da poseduje i tehniku i da bude staložen, kako bi omogućio njegovom timu posed i kako bi uspeo da da siguran pas nekom kreativnijem igraču.
          Central Defender može da obavlja 3 dužnosti: Defend - ostaje u liniji sa njegovim defanzivnim partnerom, prekida napade protivnika, markira protivničke napadače, sprečava loptu da dođe u 16 m; Stopper - guraće odbrambenu liniju napred i pokuša će da zatvori igrača pre nego što on dođe u opasnu zonu i Cover - biće malo dublje u svom polju i pokušavaće da spreči prolazak lopte kroz 16m.

Ball Playing Defender - glavna uloga mu je da zaustavi protivničke napade i da izbaci loptu iz opasne zone kada je to potrebno.
          Ipak, za razliku od standardnog Central Defender-a, ovaj igrač će biti hrabriji pri izbacivanju lopte, jer će pokušati da izbaci loštu vrlo jako, kako bi se stvorile prilike za kontra napade.
          Može da obavlja 3 dužnosti: Defend - ostaje u liniji sa njegovim defanzivnim partnerom, prekida napade protivnika, markira protivničke napadače, sprečava loptu da dođe u 16 m; Stopper - guraće odbrambenu liniju napred i pokuša će da zatvori igrača pre nego što on dođe u opasnu zonu i Cover - biće malo dublje u svom polju i pokušavaće da spreči prolazak lopte kroz 16m.


Limited Defender - glavna uloga mu je da zaustavi protivničke napade i da izbaci loptu iz opasne zone kada je to potrebno.
          Glavni cilj mu je da oduzme loptu bez faula, kako ne bi protivnički tim došao u priliku da izvodi opasan slobodan udarac, potom da bezbedno izbaci loptu u polje bez pravljenja gluposti.
          Može da obavlja 3 dužnosti: Defend - ostaje u liniji sa njegovim defanzivnim partnerom, prekida napade protivnika, markira protivničke napadače, sprečava loptu da dođe u 16 m; Stopper - guraće odbrambenu liniju napred i pokuša će da zatvori igrača pre nego što on dođe u opasnu zonu i Cover - biće malo dublje u svom polju i pokušavaće da spreči prolazak lopte kroz 16m.

0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.