Football Manager igrica, kao i u realnom fudbalu dosta toga polaže na mlade talente. Budućnost velikih ekipa će u novijoj istori...

Kako raditi sa mladim talentom?!



   Football Manager igrica, kao i u realnom fudbalu dosta toga polaže na mlade talente. Budućnost velikih ekipa će u novijoj istoriji dosta zavisiti od tih maladih igrača koji će ponicati u nekom od akademija, zbog finansiskog fer-pleja.Mnogi od vas su ljubitelji mladih igrača, a verujemo i veoma zadovoljni kad baš taj igrač u koga verujete dobro napreduje. Za razvoj mladog igrača je potrebno dosta vremena, stručnog rada, pravilnih odluka ali i dosta sreće.

Sinonim za stručan rad sa mladima je legendarni Arsen Venger, koji je pravi primer kako treba razviti nekog mladog talenta u vrhunskog igrača.
Ako baš vi želite da budete novi Venger, i izbacite nekoliko vrhunskih igrača na FM-u morate imati strategiju i znanje uz malo sreće. Pokušaćemo u tome da vam pomognemo nekim savetima, objašnjenjima i kako baš on može biti taj igrač svetle budućnosti.

- Prvi i osnovni uticaj na budućnost svakog mladog igrača su njegov talenat, i određene ocene za poziciju koju igra. Kako odrediti talenat jednostavno je pošaljete svog skauta da gleda igrača koga želite da dovedete, a on će vam u izveštaju navesti koja su ,, moguća'' njegova dostignuća. Osim toga više vaših skauta pošaljite na različite utakmice kako bi imali u obzir više mišljenja. 
Birajte utakmice na kojima će te gledati talenta jer nekada vas izveštaj može prevariti zato što je npr.nastupio protiv neke dosta loše rangirane ekipe. 
U izveštaju ključan detalj kao na slici zauzimaju ove zvezdice koje vam predstavljaju kakav je potencijal. Ako igrač poseduje potencijal od 3 zvezdice, moguće je da u budućnosti bude jako solidan ali ne i najbolji. 4 zvezdice u izveštaju vas mogu ohrabriti jer on uz pravi napredak može biti ključan za vašu ekipu u narednom vremenu. 4 ipo zvezdice znače da je rođena nova potencijalna zvezda.

Osim toga bitan deo u izveštaju skauta zauzimaju činjenice koje predtavljaju prednosti i mane.


Za svaku poziciju postoje različite prednosti i mane tako da obratite pažnju i na ovaj detalj.

- Sledeća šta bi trebali učiniti posle toga šta su vam skauti predstavili pogledajte svaku ocenu igrača detaljno, i to sve zajedno uporedite sa izveštajem skauta. Dobro bi bilo pre potpisivanja ili forsiranja nekog talenta odgledati nekoliko njegovih partija uživo i sami se tako uverite koje su njegove karakterisitke.

- Ali neće zavisiti sve od vas tokom njegovog napredtka, uticaj će imati dosta i treneri u omladniskoj školi i prvom timu, kao i nivo vašeg trening kompleksa.


Zato pukušajte ako klub nije na visokom nivou što se tiče toga podići na viši nivo. Trening kompleks možete usavršiti tako što će te razgovarati sa upravom kluba, i zatražiti da se uloži odrećen novac za napredak ovog dela.

- Tokom usavršavanja igrača pratite dijagram rasta njegovih ocena iz meseca u mesec, i od početka vežbajte mu onu poziciju za koju ga planirate u budućnosti.


- Akcenat treninga stavite na 3-4 ocene koje mislite da trebaju za tu poziciju, tokom perioda razvitka. 
- Individualna usavršavanja što se tiče tehnike, napada, kretanja, odbrane gledajte da radite sa onim trenerima koji za neku od ovih oblasti imaju najbolje ocene.
- Najveće napredovanje očekujte izmedju 18-20 godine, gde će te imati jasnu sliku kakav će biti u budućnosti.

- Ali sav ovaj trud pada u vodu ako igrač nema zadovoljavajuću minutažu ili tokom razvoja ima problema sa povredama. Minutažu i salekciju igrača kada i u kojim godinama gde igrati, i koliko minuta? Savetujemo vam da momke od 15-17 godina pustite da igraju za vaš omladniski tim kako bi se upoznali sa načinom rada i imali konstantno takmičarske utakmice, koje npr. ako ode tako rano na pozajmicu neće imati. Bitan perido u razvoju mladog talenta je onaj od 18-20 godine kada sazreva kao igrač i priprema sa za prvi tim. Tokom ovog perioda igrača valja poslati na pozajmicu u niži rang takmičenja vaše lige, ili u neku od ekipa koje se sa vama takmiče. Obratite pažnju kada ga šaljete u neku ekipu da u transferu piše, da će igrati u frst team, i bilo bi poželjno da odredite koju poziciju želite da igra u toj ekipi. Poželjno bi bilo da na svaka 3 meseca pogledate koliko igra, na kom mestu u ekipi jer se dešava iako vam je obećano da će igrati igrač bude prebačen u treći plan. Tada brzo reagujte i na polu sezoni ga vratite u matični klub, pa pocenu igranja za 2tim. Prave nastupe vaših mladih igrača očekujte oko 22godine, a u prvoj postavi ih gurnite sa 20-21 godine.

Primer kako od 16-21 godine može napredovati neki igrač.

16 godina ocene.


21 godina i jako lep napredak.

0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.