Svi mi koji igramo fudbal menadžer  imamo neke svoje taktičke zamisli, ali nekada imamo problem kako igrati, nemamo ideju, napadači imaju...

Pobednička taktika - igraj na gol više! FM18


Svi mi koji igramo fudbal menadžer  imamo neke svoje taktičke zamisli, ali nekada imamo problem kako igrati, nemamo ideju, napadači imaju problem da daju gol. Ovde je taktika koju uspešno sprovodim već u prvoj sezoni Bundeslige predvodeći Red Bull Leipzig (RBL).



Jedan od korisnih saveta koji ću vam dati na početku, nemojte non-stop igrati sa istom taktikom, to može da bude pogubno, uvek imajte bar 2 taktike koju će uvežbavati vaš tim. Za vas koji imate jednu taktiku ova taktika može da bude alternativna, a ako vam se svidi više od vaše, možda vam postane i omiljena. 

Još samo jedna stvar pre nego što vam predstavim taktiku moram da vam kažem kakav igrački kadar je potrebno da posedujete. Morate u ekipi da imate bar 3-4 štopera, isto toliko bekova koji mogu da igraju na ulogama full-back ili wing-back (ovo je bolja opcija). Od veznih igrača morate da imate bar 5-6 igrača koji igraju na poziciji MC od toga morate da imate veznog igrača defanzivnijig karakteristika koji sjajno može da odgovori ulozi Ball Winning Midfielder. I još biste morali da imate 4-5 napadača. Pored ovog svega naravno potrebna su vam još 2-3 golmana. Naravno, kao što možete da primetite ovde sam uračunao igrače za rotaciju. 

Sad vam predstavljam taktiku koju sa velikim uspehom sprovodim.



Kao što možete da vidite u odbrani igram sa 2 štopera sa različitim ulogama. Igram sa jednim klasičnim Central Defender-om sa Defend dužnostima i sa jednim Ball Playing Defender-om sa Stoper dužnostima (što znači da će igrač gurati odbrambenu liniju napred i pokuša će da zatvori igrača pre nego što on dođe u opasnu zonu). I igram sa wing bekovima koji automatski obavljaju dužnosti.

U veznom redu igram sa 3 MC sa sve 3 različite uloge. Jedan Deep Lying Playmaker, jedan Roaming Playmaker (umesto Roaming, komotno može da se igra sa Advanced Playmaker-om, u zavisnosti kakav igrački kadar posedujete) i sa jednim Ball Winning Midfielder-om.

U napadu igram sa 3 napadača opet sa 3 različite uloge, iskreno ove uloge nisam menjao gotovo nikada pa ne znam da li neka druga uloga radi posao. Znači, ono što je gotovo obavezno imati jeste imati jednog Targetman-a. Ostale dve uloge možete verovatno i menjati. Najistureniji jeste jedan Advanced Forward (umesto njega mogao bi da bude Trequartista, nisam probao, ali ako imate igrača koji bolje igra Trequartista, nego AF mislim da bi odlično odradio posao) Poslednji, no jednako bitan kao i prethodna 2 jeste Complete Forward (ukoliko nemate ni jednog koji može da igra ovu ulogu, možda možete da probate Poacher). Kao što vidite sva 3 napadača igraju sa Attack dužnostima.

Sledeće na šta morate da obratite pažnju jeste Mentality i Team Shape. Što se tiče mentaliteta ekipe kod ove taktike, tu nema dileme, igrajte sa Attacking. A što se tiče Team Shape ovde staviti Fluid, što znači da ekipa igra tečnije, gde im je dozvoljeno da igraju slobodnije i kreativnije.

Kada sve ovo namestite, sledeća jako bitna svar jesu timske instrukcije


Ovo ću nabrzimu preleteti šta znači šta. 
Tempo ne treba preterivati, normal radi posao. 
Širina - Fairly wide (Prilično široko)
Defanzivna linija - blago duboka
Zatvaranje (Closing Down) - što više (Much More)
Označiti Prevent Short GK Distribution (sprečiti distribuciju lopte od golmana, tj sprečiti da protivnički golman započinje protivničke akcije, često se desi da jedan od vaša 3 napadača preseče loptu i dolazi u idealnu šansu za postizanje gola) 
Use Tighter Marking što znači stojati blizu protivničkog igrača.
Oduzimanje lopte, borba za loptu (Tackling) - Get Stuck In odnosno vaši igrači će biti agresivniji i snažniji u duelima sa protivničkim igračima, ovo znači da će vaši igrači možda imati problem sa kartonima, ali sve je to cena uspeha. 

Građenje akcija, postavite da se akcije grade od odbrane (Play Out of Defence) i Pas u prostor ( Pass Into Space)

Što se tiče pas igre vaše ekipe, najbolja opcija jeste More Direct Passing, što često znači da ćete često imati manji posed lopte od protivnika, ali posed ne znači pobedu. Sa direktnim pasovima, vaša ekipa će igrati, brzo, koncizno, bez petljanja (suprotno od tiki-take). Označite da ekipa bude disciplinovana što više, jer to često može da vas spasi od kontra napada protivnika.

U poslednjoj trećini označite Look For Overlap ( tražiti ,,preklapanje", tj da jedan igrač protrčava iza leđa igrača koji ima loptu, najčešće to rade bekovi) i Work Ball Into Box, što znači da će vaša ekipa graditi napad i čekati da se otvori pukotina koja će vašoj ekipi dozvoliti da postignete gol.

Driblanje Run At Defance će dati slobodu vašem igraču da češće pokuša da predribla protivničkog igrača nego što mu taktika dozvoljava.

Sloboda kretanja, tu stavite Stick To Position, što znači da će vaši igrači igrati na poziciji koju ste im namenili, osim ukoliko ne dozvolite određenim igračima da međusobno menjaju pozicije.

Evo kako to izgleda u praksi:



Ukoliko ste malo lenji, evo i link gde možete da preuzmete taktiku
http://www.mediafire.com/file/1dt9pi0pbig9ims/4-3-3.fmf

Kada je preuzmete, ubacite je u folder koji ćete naći prateći sledeći niz: Documents>Sports Interactive>Football Manager 2018>Tactics

Kada to uradite idite na vašem Save-u na Tactics i uradite kao na sledećoj slici:



0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.