Da li biste nam verovali kad bismo vam rekli da je sve započeto na tavanu? Da bismo odgovorili na pitanje, moramo da se vratimo 20 go...

Kako je nastao Football Manager

Da li biste nam verovali kad bismo vam rekli da je sve započeto na tavanu?

Da bismo odgovorili na pitanje, moramo da se vratimo 20 godina u prošlost.

Football Manager jedan je od najprodavanijih serijala u istoriji gejming industrije. FM je do sada prodao više od osam miliona primeraka širom sveta. Zvučaće frapantno – sve je počelo sa tavana u Šropširu.

Oliver i Pol Kolijer, strastveni navijači Evertona, 1992. godine na svom tavanu su osmislili projekat koji će postati najprodavanija sportska simulacija u istoriji. Nedugo zatim osnivaju kompaniju Sports Interactive, pod čijim pokroviteljstvom igra i danas izlazi.

Igra je prvobitno imala naziv Čempionšip menadžer, ali je dobila naziv Football Manager posle rastanka sa firmom Eidos, koji je bila zadužena za tehničku stranu igre dvanaest godina. FM danas izlazi u saradnji sa razvojnim timom SEGA i iz godine u godinu beleži rast u prodaji. Eidos je zadržao prava na ime Čempionšip menadžer i nastavio da izbacuje igru pod tim naslovom, ali njihova igra nije ni približnog kvaliteta kao izdanje braće Kolijer.

Koliko je FM postao fenomen i osvojio ljubitelje najvažnije sporedne stvari širom sveta najbolje oslikava podatak da su braća Kolijer 2010. godine nagrađeni ordenom „Reda Britanske Imperije“ za razvoj kompjuterske industije, od strane princa Čarlsa.

Neverovatan osećaj je dobiti ovu nagradu, osećaj je čak nerealan. Radim na ovoj igri od svoje 16. godine, a sada imam 41. Princ Čarls nam je posle održanog govora uručio orden. Pri tom, mi smo jedini koji su orden dobili u paru“, rekao je Pol, stariji brat.

„Odrastanje u Šropširu je bilo neverovatno. Živeli smo u kraju gde ima dosta životinja i gde način života nije previše urban. Možda je to ključna stvar koja nam je pomogla da se zaključamo na tavan i koncentrišemo na razvoj projekta. Oduvek smo se odlično slagali, što je doprinelo da igra ispadne kako treba“, rekao je tri godine mlađi Oliver.

Na prijemu u Bakingemskoj palati našla se i njihova majka Džudi Kolijer.

Oni su divni momci i veoma sam ponosna na njih. Neobično je da braća budu odlikovana istog dana, čak mislim da se to nikada nije ni dogodilo“, rekla je mama Džudi.

Kompanija danas zapošljava više od 100 ljudi, ne računajući volontere i honorarce. Pol se više ne bavi samim razvojem igre, dok Oliver radi povremeno. Obojica su i dalje većinski vlasnici i članovi upravnog odbora kompanije, tako da nijedna odluka ne može da se donese bez njihovog odobrenja.

Poslednji projekat koji su kreatori Menadžera izbacili na tržište 2005. godine nosi naziv Football Manager Live. Nova igra omogućava igračima da se preko interneta takmiče sa drugim korisnicima.

Izvor: B92

0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.