Ja imam običaj kada preuzmem neki klub da odmah napravim 3 taktike, koje koristim u utakmicama, zavisno od toga u kojoj formaciji igra...

Bitna je taktičnost


Ja imam običaj kada preuzmem neki klub da odmah napravim 3 taktike, koje koristim u utakmicama, zavisno od toga u kojoj formaciji igra protivnik protiv kog igram.



Osnovna i prva taktika s kojom igram jeste 4-2-3-1

Bekovi su postavljeni da budu Wing Back – Automatic što znači da su ofanzivnije orijentisani.
Štoperi su Central Defender – Defend, nikakva mudrost pusti te ih da brane vaš gol.
Zatim vezni red. Od centralnih veznjaka jedan je Ball Wining Midfielder – Defend. Ovaj igrač je veoma značajan na sredini terena, on je tu da „kvari“ igru protivnika,  da osvaja loptu na sredini i osujeti napade protivnika, za ovakvog igrača tražite nekog ko ima dobar tackling, positioning, determination, staminu, jumping. Drugi centralni veznjak je postavljen da bude Central Midfielder – support, on je tu da bude neka veza između odbrane i napada, ovaj CM bi trebalo da bude dobar sa loptom, da ima odličan pas, staminu, da ima visok teamwork i solidan long shots, pa gledajte da tu po, stavljate nekog takvog.
Ofanzivni vezni – AMC. Postavljam ga na Attacking Midfielder – Support. Ovaj igrač treba da ima osobine pravog playmaker-a. Da poseduje dobru tehniku, dribling, pas, šut,...
Krila – Winger – Attack. Igrače koje postavljate ovde trebalo bi da vam budu možda i najbolji deo tima, jer oni treba da daju golove, da asistiraju, da prave dar mar u protivničkim odbranama. Nema nekog velikog pravila za ove pozicije, moraju biti brzi, dobri tehničari, dobri dribleri i još + ako imaju sjajan pas, imate prave igrače za ove pozicije.
Napadač. Ko kako voli. Ja najviše koristim Advanced Foward, ili Poacher i zavisno od toga koja je njegova rola postavljam team instructions prema njima, tj onaj deo koji se odnosi kako da se ubacuje lopta za napadače. Low cross za Poacher-a, a Float ili Whiped Cross za Advanced Foward-a, zavisno od njegovih fizičkih karakteristika, ako je jak i visok, onda Float Cross.

Mentality – Attacking... Team Shape - Fluid





Ponekad je potrebno i promeniti taktiku, kada protivnik ima bolje igrače, kada je ofanzivniji, kada igrate u gostima, kada želite da sačuvate prednost iz prvog dela utakmice, šta god da je razlog.
Za to obično koristim 4-1-2-2-1 ili 4-1-4-1. Uvedeno je par promena u odnosu na predhodnu taktiku.
Prva promena su bekovi, koji su postavljeni na rolu Full Back - Automatic, u suštini oni su nešto defanzivnije orijentisani od Wing Back-ova i to je jedina promena što se tiče odbrane.
U vezi postoji značajnija promena. Postoji jedan Defansive Midfielder kojeg postavljam na rolu Half Back. On je dosta bliži odbranu, ponaša se kao neka vrsta trećeg štopera, samo što se nalazi tik ispred dvojice centralnih defanzivaca.
Centralni vezni igrači su postavljeni na role Ball Wining Midfielder – Defend i Box to Box Midfielder – Support. On je veliki trkač, veoma je dinamičan i stalno je u pokretu, kada se napada on je odmah iza napadača, kada se brani odmah je ispred štopera. Krila, da li se radilo o 4-1-2-2-1 ili o 4-1-4-1 su postavljeni na rolu Winger – Attack.
Napadač je u istoj roli kao i u prethodnoj taktici.

Mentality – Control... Team Shape - Flexible







Poslednja taktika, ali ne i najmanje važna jeste 3-2-2-1-2. Nju najčešće postavljam kada protivnik igra sa 2 ili više napadača i ima veoma dobru ofanzivu, a i defanzivu.
3 Štopera su opet na istoj roli.
Bekovi su na roli Complete Wing Back – Attack. Ovi bekovi su veoma ofanzivni i zamenjuju krilne igrače, trebalo bi da se gleda kada se postavljaju ovi bekovi da imaju odlične ocene za: Crossing, Dribling, Passing, Marking, Tackling, Pace, Stamina, Acceleration, Teamwork, Techique, Work Rate, Agility, Balance,...
Centralni vezni igrači su na rolama Ball Wining Midfielder i Central Midfielder.
Ofanzivni Vezni je na roli Attacking Midfielder.
Jedan od napadača je najčešće na roli Advanced Foward ili Poacher, dok je drugi uglavnom na roli False Nine. Uloga „lažne devetke“ je da napravi problem protivničkim štoperima, da navuče na sebe nekog od njih i da asistira drugom napadaču, ili jednostavno da šuta iz dalje zone šuta. Veoma sliči roli Attacking Midfielder. Trebalo bi da ga krase dobar dribling, finiš, pas, tehnika, agilnost, balans,...


Mentality – Control... Team Shape - Flexible



Ovo mi se dešavalo više puta da navijači hvale taktikčku genijalnost :)

0 коментара:

Football Manager Preporuke (c)2014. Омогућава Blogger.